Таблиця хімічної стійкості
Нижче представлені результати досліджень, проведені при нормальній кімнатній температурі (20С) у контакті з реагентами (хімія) нормальної або високої концентрації.
Слід зазначити, що цифри є орієнтовними, оскільки істотний вплив роблять концентрації реагентів, температура та час контакту реагентів і рівень внутрішньої напруги матеріалу в деталях.
Використано наступні позначення:
+ | Стійкий, можуть спостерігатися невеликі зміни у вазі, малий вплив на механічні властивості матеріалів. |
---|---|
± | Частково стійкий, з часом явне погіршення механічних властивостей і зміни ваги, у багатьох випадках, можна дозволити короткочасний контакт. |
— | Не стійкий, значне зниження механічних властивостей і зміни ваги. Не рекомендується для використання матеріалу в цих умовах. |
о | Розчинний |
З’єднання | Матеріал | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ПВХ | ПУР | Сантопрен | Сілікон | Тефлон | Нітрил | Хлоропрен (Нео прен) | Хіпалон | Поліетілен | |
Азот | + | + | + | + | – | ± | + | ||
Азотнокислий калій | + | + | + | + | + | + | + | ||
Акритонітрил | – | + | |||||||
Алкогольний напій | + | + | |||||||
Алюміній хлористий | + | + | ± | + | + | + | + | + | |
Аміак (водяний розчин) | + | – | + | + | + | ± | ± | ± | + |
Амілаацетат | – | – | + | ||||||
Ангідрит азотної кислоти | ± | – | + | ||||||
Ангідрит хромової кислоти | + | – | + | ||||||
Анілін | – | 0 | + | ± | + | – | – | ± | ± |
Ацетат амонію | + | + | ± | + | + | + | |||
Ацетат вініл | + | 0 | + | – | + | – | + | + | |
Ацетат ізопропіловий | ± | – | + | + | – | ||||
Ацетат калію | + | – | + | – | + | ± | – | + | |
Ацетат натрію | ± | + | – | + | ± | ± | ± | + | |
Ацетат пропіл | ± | – | + | – | + | – | – | ± | |
Ацетат свинцю | + | + | + | + | + | ± | + | + | + |
Ацетат целюлози | + | + | + | + | + | + | |||
Ацетилен | + | + | + | + | |||||
Ацетон | – | 0 | + | + | + | – | ± | ± | + |
Ацетонітріл | – | + | |||||||
Бензилхлорид | – | – | ± | + | – | – | – | ± | |
Бензин | + | + | – | – | + | ± | – | ||
Бензин неетилований | – | + | – | – | + | ± | – | ||
Бензин нормальний | + | + | – | – | + | ± | – | ||
Бензол | – | ± | – | – | + | – | – | – | – |
Бітум | + | + | ± | ± | + | – | ± | + | |
Бром випари | ± | – | ± | – | + | – | – | – | |
Бром рідкий | – | – | ± | – | + | – | – | – | |
Бромистий етил | – | ± | – | + | – | – | – | ± | |
Бромневато-кислий калій | + | + | + | + | + | + | + | ||
Бура | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Бутадієн | + | ± | – | + | ± | ± | ± | ± | |
Бутан рідкий | + | + | ± | ± | + | + | + | + | |
Бутилацетат | – | – | ± | ± | + | – | – | ± | – |
Вершкове масло | + | ± | + | + | + | + | + | ||
Вино | + | + | + | + | + | ± | + | + | |
Вода бромнева насичена | ± | – | ± | – | + | – | – | ± | – |
Вода джерельна | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Вода морська | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Вода насичена двотил. вуглецю | + | + | + | + | + | + | + | ||
Вода хлорована | + | ± | ± | + | – | – | ± | + | |
Водень | + | + | – | + | + | + | + | + | |
Водень натрію сульфат | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Вуглекислий калій | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Газ природній | + | + | ± | – | + | + | – | – | ± |
Гексан | + | + | – | – | + | + | + | + | ± |
Гексанол | + | – | ± | ± | + | + | ± | + | |
Гептан | + | + | – | – | + | ± | ± | ± | |
Гідроксид алюмінію | + | + | + | ||||||
Гідроксид амонію | – | + | + | + | ± | ± | ± | + | |
Гідроксид калію | + | – | + | – | + | ± | + | + | + |
Гідроксид кальцію | + | ± | + | ± | + | + | ± | ± | + |
Гідроксид магнію | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Гідрооксид амонію (30%) | + | – | + | ||||||
Гіпохлорид калію | + | ± | + | + | + | ± | ± | ± | |
Гіпохлорид кальцію | + | ± | + | ± | + | – | + | + | + |
Гіпохлорид натрію | + | – | – | ± | + | + | + | + | |
Гліколь дипропіленовий | – | – | + | ± | + | + | + | + | |
Гліцерин | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Глюкоза | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Двовуглекислий натрій | + | ± | + | + | + | + | + | + | |
Декаліна | + | – | ± | + | – | – | ± | ||
Декстрин | + | + | + | ||||||
Диаміноетилен | ± | – | + | ||||||
Диетиламін | – | + | ± | + | ± | ± | – | ||
Диетилокетон | ± | + | |||||||
Диетилоформамід | – | – | + | ||||||
Дизель | + | ± | ± | + | – | ± | + | ||
Диізобутилокетон | – | + | |||||||
Диметиламін | ± | – | + | ± | + | – | – | ± | |
Диокид сірки | + | – | + | ± | + | – | ± | ± | ± |
Диоксан | – | – | ± | ± | + | – | – | – | + |
Дисульфід вуглецю | ± | ± | – | + | – | – | – | – | |
Дихлоробензол | 0 | 0 | ± | – | + | – | – | ± | |
Дихлороетилен | 0 | – | ± | – | + | – | – | – | |
Дихлоромат калію | + | ± | + | ± | + | ± | + | + | + |
Дихлорооктан метилу | + | – | + | ||||||
Етанол | + | + | + | ± | + | ± | + | + | + |
Етилацетат | – | – | + | ± | + | – | – | ± | |
Етилен гліколь | ± | + | + | + | + | + | + | + | + |
Етилен хлористий | – | – | ± | – | + | – | – | ± | – |
Ефір дибутиловий | ± | – | + | ± | |||||
Ефір диетиловий | – | + | ± | – | + | – | ± | – | – |
Ефір диметиловий | + | + | + | + | – | ± | – | ± | |
Ефір дифениловий | ± | + | – | ||||||
Ефір етиловий (Диетиловий) | – | + | ± | – | + | – | ± | – | – |
Ефір нафтовий | + | + | + | ± | |||||
Жир (Олія) | + | + | + | + | |||||
Закис азоту | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Ізобутилацетат | ± | + | |||||||
Їдкий натрій | + | ± | + | + | ± | – | – | – | |
Йод (мокрий) | + | – | + | ||||||
Йод (сухий) | – | + | |||||||
Йодоформ | + | ||||||||
Калію пермаганіан (10%) | + | + | + | + | + | + | + | ||
Калію персульфат | + | + | + | – | + | – | + | + | |
Калію перхлорат | + | + | ± | + | – | ||||
Кальцій бісульфіт | + | ± | + | ± | |||||
Камфора | – | – | + | ||||||
Карбонат амонію | + | – | + | ± | + | + | + | + | |
Карбонат кальцію (крейда) | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Карбонат натрію | + | – | + | + | + | + | + | + | + |
Кисень | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Кислота азотна (концентрат) | – | – | – | – | + | – | – | – | – |
Кислота азотна димна | – | – | – | – | + | – | – | – | – |
Кислота арсенова | ± | + | + | + | – | + | + | + | |
Кислота бензойна | + | – | + | – | + | + | – | – | + |
Кислота борна | + | + | + | + | + | + | – | + | + |
Кислота бромістоводородна | + | – | + | ± | + | + | + | + | |
Кислота винна | + | + | + | + | |||||
Кислота вугільна | + | + | + | ± | |||||
Кислота гліколева | + | + | |||||||
Кислота дихлороцтова | ± | – | + | ||||||
Кислота дубильна | + | ± | + | ||||||
Кислота йодоводнева | + | ||||||||
Кислота кремнієва | + | + | + | + | + | + | + | ||
Кислота лимонна | + | + | + | ± | + | + | ± | ± | |
Кислота малеїнова | + | + | + | + | – | – | + | ||
Кислота масляна | ± | + | ± | + | – | ± | – | ||
Кислота метилосіркова | + | + | |||||||
Кислота молочна (концентрована) | ± | + | |||||||
Кислота мурашина | ± | 0 | + | – | |||||
Кислота олеїнова | + | + | ± | – | + | – | – | – | ± |
Кислота оцтова (100%) | ± | – | + | ± | + | – | – | ± | – |
Кислота пальтинова | + | – | + | ± | + | + | ± | ± | + |
Кислота пікринова | ± | + | ± | + | ± | ± | ± | + | |
Кислота пропіонова | + | – | + | – | + | – | – | + | |
Кислота сірчана (10%) | + | – | + | ± | + | – | + | + | + |
Кислота сірчана (60%) | + | – | + | – | + | – | + | + | + |
Кислота сірчана (99%) | + | + | – | + | – | – | – | ± | |
Кислота сірчана димляча | ± | – | + | – | + | – | – | – | – |
Кислота соляна (концентрат) | + | – | + | ± | + | – | ± | + | + |
Кислота стеаринова | + | – | + | + | + | + | ± | + | |
Кислота трихлороцтова | ± | – | + | – | – | + | |||
Кислота флуороводнева (розчинна) | + | – | + | ± | + | + | + | + | |
Кислота фосфорна | + | + | – | + | ± | ± | ± | + | |
Кислота фталева | + | ||||||||
Кислота хлорна | + | + | – | + | + | + | + | ||
Кислота хлорова (10%) | + | – | + | – | + | – | + | + | + |
Кислота хлороцтова | + | – | ± | ± | + | + | + | + | |
Кислота хлорсульфурова | ± | – | ± | – | + | – | – | – | |
Кислота хромова (50%) | + | – | ± | – | + | – | – | ± | – |
Кислота ціанова | + | + | |||||||
Кислота щавлева | + | + | ± | + | ± | ± | + | ||
Кислоти жирні (більш. 6 С) | + | + | ± | ± | + | ± | ± | ± | |
Крезотина | ± | + | |||||||
Ксилен | – | 0 | – | – | + | – | – | – | ± |
Ланолін | ± | + | ± | ± | + | ± | ± | + | |
Масло вазелінове | + | + | |||||||
Масло касторове | + | + | ± | + | + | + | + | + | ± |
Масло лаванди | + | + | – | + | ± | ± | |||
Масло мінеральне | + | + | ± | ± | + | + | – | ± | + |
Масло рослинне / жири | + | + | ± | ± | + | + | + | + | + |
Масло силіконове | + | + | ± | + | + | ± | + | + | |
Масло скипидарове | + | ± | + | ± | |||||
Масло транформаторне | + | – | – | + | + | ± | – | ± | |
Ментол | ± | – | + | + | |||||
Метан | + | ± | ± | – | + | + | ± | ± | + |
Метиламін | ± | + | – | + | – | + | + | + | |
Метилацетат | – | – | + | – | + | – | ± | – | ± |
Метилогліколь | + | + | |||||||
Метилоетилокетон | – | – | + | ||||||
Метилоізобутилокетон | – | – | + | ||||||
Метоксибутанол | + | ||||||||
Мідь фтор | + | + | ± | + | + | + | |||
Молоко | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Морфій | ± | + | |||||||
Натрій бісульфіт | + | + | |||||||
Натрію пероксид | + | ± | + | ± | ± | + | |||
Нафта | + | + | – | ± | + | + | ± | ± | ± |
Нафта | + | + | – | ± | + | ± | ± | ± | ± |
Нафталін | ± | ± | + | – | |||||
Нітрат амонію (добрива од.) | + | + | + | ± | + | + | + | + | |
Нітрат натрію | + | + | + | ± | + | + | + | + | |
Нітрат ртуті | + | + | + | + | + | ||||
Нітрат срібла | + | + | + | + | + | ± | + | + | + |
Нітробензол | – | 0 | + | – | + | – | – | – | ± |
Нітрогліцерин | ± | – | – | + | + | + | |||
Нітрометан | – | + | – | ||||||
Нітротолуен | 0 | + | |||||||
Озон | + | + | + | + | + | ± | + | + | |
Окис етилену (20 С) | – | – | + | – | + | – | – | – | ± |
Октан | + | + | – | – | + | – | – | + | |
Октилокрезол | + | ||||||||
Оцет | + | – | + | – | + | ± | + | + | + |
Оцтовий альдегід | – | – | + | ± | + | ± | ± | ± | |
Паливо (вж. в дом.госп.) | + | + | + | ||||||
Перекис водню (30%) | + | + | |||||||
Перхлоетилен | – | – | + | ||||||
Пиво | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Піридин | – | 0 | ± | – | + | – | – | ± | + |
Пропан (рідина) | + | + | + | – | + | + | ± | + | |
Пропілен гліколь | + | + | + | + | + | ± | + | + | |
Резоцин | + | + | + | ||||||
Рицинова олія | + | + | ± | + | + | + | + | + | ± |
Рідке скло | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Ртуть | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Себаціан дибутил | – | – | + | ||||||
Сеча | + | + | + | + | ± | + | + | ||
Сечовина | + | ± | + | + | |||||
Сірка | + | ± | + | + | + | + | – | ||
Сірководень | + | – | + | ± | + | – | ± | ± | + |
Смола | + | – | ± | + | – | ± | + | – | |
Спирт аліловий | ± | + | |||||||
Спирт бензиловий | + | ± | ± | + | + | – | ± | ± | ± |
Спирт бутиловий | + | ± | + | ± | + | ± | + | + | + |
Спирт етилофеновий | ± | ± | + | ||||||
Спирт ізобутиловий | + | ± | ± | + | + | ± | + | + | + |
Спирт ізопропиловий | + | ± | + | + | + | ± | ± | + | + |
Спирт лауриловий | + | ||||||||
Спирт пропіловий | ± | ± | + | + | + | + | ± | ± | + |
Спирт фуртуловий | – | – | + | ||||||
Стирол | – | – | + | – | |||||
Сульфат амонію (добрива) | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Сульфат калієвогліновий | + | + | + | + | + | + | + | ||
Сульфат калію | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Сульфід амонію | + | + | + | ||||||
Сульфід натрію | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Сульфіт натрію | + | + | |||||||
Тетрабромоетан | – | + | |||||||
Тетраводоронафтален | – | – | ± | + | – | – | ± | ||
Тетраводорофуран | 0 | ± | ± | + | – | – | – | ± | |
Тетрахлорметан | ± | 0 | – | – | + | – | – | – | – |
Тионилхлорид | – | + | – | ||||||
Тіофен | – | + | |||||||
Толуен | – | – | – | – | + | – | – | – | – |
Триоксид сірки | ± | + | ± | + | – | – | ± | + | |
Тритиломін | ± | – | + | ||||||
Трихлоретилен | – | ± | – | + | – | – | – | – | |
Трихлорид фосфору | – | + | – | ||||||
Трихлорфенол /Трихлоробен | 0 | + | |||||||
Фенол | ± | ± | ± | ± | + | – | ± | ± | – |
Формальдегід | + | ± | + | ± | + | ± | ± | + | |
Формамід | + | ± | + | – | |||||
Фосген (рідини) | – | + | |||||||
Фосфат амонію (добрива шт.) | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Фосфат натрію | + | + | + | – | + | + | ± | ± | + |
Фосфат трибутилу/триетилу | – | + | – | + | – | – | – | + | |
Фосфоряк | + | + | |||||||
Фреон 11 | + | + | + | ||||||
Фреон 113 | + | + | |||||||
Фреон 12 | + | + | + | ||||||
Фреон 22 | + | + | |||||||
Фруктові соки | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Фталат дибутиловий | – | + | – | ||||||
Фталат диметиловий | – | ± | ± | + | – | – | – | ||
Фталат диоктилу | – | + | |||||||
Фтор (сухий) | ± | – | – | ||||||
Хлор вологий | + | 0 | ± | – | + | – | ± | – | |
Хлор рідкий | – | – | – | + | |||||
Хлор сухий газ | ± | – | ± | – | + | – | ± | – | |
Хлорбензол | – | 0 | – | – | – | – | – | – | ± |
Хлорбромоетан | – | + | |||||||
Хлоретанол | ± | – | + | – | ± | ± | |||
Хлорид алюмінієвий | + | + | ± | + | + | + | + | + | |
Хлорид аміловий | ± | – | ± | ± | + | – | – | – | |
Хлорид амонію | + | + | + | + | + | + | ± | + | |
Хлорид амонію | + | + | + | + | + | + | |||
Хлорид вініловий | ± | – | + | – | – | – | |||
Хлорид кальцію (розчин) | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Хлорид магнію | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Хлорид метил | – | 0 | ± | – | + | – | – | – | ± |
Хлорид метилен | – | 0 | + | – | |||||
Хлорид міді | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Хлорид ртуті | + | + | + | + | + | + | + | ||
Хлористе залізо | + | + | |||||||
Хлористий аліл | – | + | |||||||
Хлористий натрій | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Хлористий сульфур | + | ||||||||
Хлорометилооктан | + | – | + | ||||||
Хлоротена (Трихлоретан) | ± | – | + | ||||||
Хлороформ (Трихлорметан) | – | 0 | – | – | + | – | – | – | |
Циклогексан | + | ± | – | – | + | + | – | – | ± |
Циклогексанол | – | – | ± | ± | + | + | ± | + | + |
Циклогексанон | 0 | – | ± | – | + | – | – | – | ± |
Цинк хлористий | + | + | + | + | + | + | + | + | |
Ціанід натрію | – | + | + | + | + | + | + | + | |
Ціаністий калій | + | ± | + | + | + | + | + | + | + |
Шістьфлуорацетон | + | ||||||||
Етанол | + | + | + | ± | + | ± | + | + | + |
Етилацетат | – | – | + | ± | + | – | – | ± | |
Етилен гліколь | ± | + | + | + | + | + | + | + | + |
Ефір дибутиловий | ± | – | + | ± | |||||
Ефір диметиловий | + | + | + | + | – | ± | – | ± | |
Ефір дифеніловий | ± | + | – | ||||||
Ефір діетиловий | – | + | ± | – | + | – | ± | – | – |
Ефір нафтовий | + | + | + | ± | |||||
Ефір етиловий (Діетиловий) | – | + | ± | – | + | – | ± | – | – |